duminică, 20 iulie 2014

Citate de Buddha

A deveni vegetarian inseamna sa pasesti in curentul ce duce spre nirvana.

Fie ca tot ce are viata sa fie eliberat din suferinta

Toate fiintele tremura inaintea violentei. Toate se tem de moarte, toate iubesc viata. Priveste-te in altii. Apoi pe cine mai poti rani? Ce rau mai poti face?

Abia atunci cand omul are compasiune fata de toate fiintele vii, se poate numi nobil.

Sa ne ridicam si sa multumim, caci chiar daca nu am invatat foarte mult azi, macar am invatat putin, si chiar daca nu am invatat putin, macar nu ne-am imbolnavit, si daca ne-am imbolnavit, cel putin nu am murit; deci, sa multumim.

Regatul meu e adevarul si nimeni nu mi-l poate lua.

Niciodata ura nu pune capat urii, ci dragostea.

Iluminismul nu are o forma sau natura definita prin care se poate manifesta, deci in insusi iluminism, nu e nimic de iluminat.

In loc de o mie de cuvinte, mai bine numai unul, dar care aduce pacea. In loc de o mie de versuri, mai bine numai unul, dar care arata frumosul. In loc de-o mie de cantari, mai bine una, dar care-mprastie doar bucurie.

Tot ce suntem este rezultatul a ceea ce gandim. Daca un om vorbeste sau se poarta in urma unui gand rau, durerea il va urmari. Dar daca vorbeste sau se poarta in urma unui gand pur, fericirea il va urma, ca o umbra care nu il paraseste niciodata.



Tot ceea ce suntem este rezultatul a ce am gandit. Mintea este totul. Devenim ceea ce gandim.

Tot ce faci rau, faci datorita mintii. Daca mintea se transforma poti sa faci rau in continuare?

O idee care este dezvoltata si pusa in actiune este mai importanta decat o idee care exista doar ca idee. Sa nu crezi nimic din ce ai citit sau ai auzit, chiar daca am spus-o chiar eu, daca nu este in acord cu propria ta gandire si cu propriul tau bun simt.

Nu ramane in trecut, nu visa la viitor, concentreza-ti mintea asupra prezentului.

Nu supraestima ce ai primit si nici nu invidia pe altii. Cel ce ii invidiaza pe ceilalti nu obtine pacea mintii.

Nici moartea nu este de temut de cel ce a trait intelept.

Fiecare om este autorul propriei sanatati sau boli.

Sa ai mila pentru toti, pentru bogati si saraci in aceeasi masura. Fiecare om are suferinta lui. Unii sufera prea mult, altii prea putin.



Sanatatea este cel mai mare dar, multumirea cea mai mare avere, credinta cea mai buna relatie.

Oricate cuvinte sfinte ai citi, oricate cuvinte sfinte ai rosti, la ce sunt bune daca nu actionezi in acord cu ele?

Nu vad niciodata ce s-a facut. Vad doar ce mai e de facut.

Pe cer nu este nicio diferenta intre Est si Vest. Fiecare om isi creeaza propriile diferente si apoi le crede adevarate.

Ceea ce-l conduce pe om pe cai gresite nu este dusmanul sau ci propria sa minte.

El m-a insultat, el a ras de mine, el m-a batut. Atata timp cat cineva pastreaza astfel de ganduri, propria sa manie nu inceteaza.

Fabricantul de sageti se straduieste sa faca sageti drepte: de asemenea un om intelept urmareste sa-si pastreze gandirea dreapta.

Trandavia este o scurtatura spre moarte; a fi sarguincios este o cale a vietii; oamenii fara minte sunt lenesi, pe cand inteleptii sunt intotdeauna harnici.

Daca acoperisul este prost facut si plin de gauri, ploaia va curge in casa; la fel o minte slaba si incapabila de a se controla lasa sa intre gandurile negative.

Atata timp cat ranchiuna ramane in inima, ramane si mania. Dar daca ranchiuna dispare, va disparea si mania.

O minte agitata este totdeauna in miscare, orientandu-se cand aici, cand acolo, si este greu de controlat; dimpotriva, mintea linistita se afla in pace; asadar, intelept este cel a carui minte se afla sub propriul lui control, mentinand-o pacificata.

Cel ce-si apara mintea impotriva lacomiei, maniei si greselii se bucura de o pace solida si reala.

A tine discursuri frumoase fara a le pune in practica se aseamana cu existenta unei flori fara parfum.

Parfumul unei flori nu se raspandeste contra vantului; totusi, reputatia unui om bun se raspandeste in lume chiar si contra vantului.

Care este cel mai mare dusman al omului, daca nu propria sa minte? Ea este de fapt cea care-l atrage pe drumurile pierzaniei.

Celui ce nu poate dormi i se pare lunga noaptea si calatoria prea lunga celui ce este obosit; la fel, timpul mentinerii in iluzie si suferinta i se pare lung celui care nu cunoaste adevarul invataturii spirituale.

Intr-o calatorie, un om ar trebui sa calatoreasca cu un tovaras cu intelepciune egala sau superioara; totusi, daca nu se poate, ar fi mai bine sa calatoreasca singur decat cu un prost.

Este mai daunator a suporta un prieten rau si perfid, decat un animal salbatic; animalul salbatic poate sa va raneasca corpul, dar prietenul rau va poate rani mintea.

Este mai bine sa fii prost si sa cunosti acest fapt, decat sa fii prost si sa te crezi intelept.

O lingura nu poate gusta mancarea care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intelepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui.

Adeseori laptele proaspat se incheaga greu. Asemanator, faptele rele adeseori nu aduc imediat rezultatele lor. Faptele rele sunt mai degraba asemanatoare carbunilor dogoritori acoperiti de cenusa si care se termina prin a produce un foc mare.

Este stupid cel ce aspirand catre privilegii, avansari, profituri si elogii crede ca ar obtine astfel fericirea. Prin ceea ce genereaza, ele determina noi atasamente care aduc mai degraba un surplus de suferinta.

Un prieten bun ce va arata erorile si defectele voastre si care va indica faptele rele este tot atat de demn de respect si de ascultare ca atunci cand v-ar dezvalui secretul unei comori ascunse.

O stanca mare nu este tulburata de vant; la fel mintea inteleptului nu este tulburata nici de elogii, nici de insulte.

A te controla tu insuti este o vietuire mult mai mare decat faptul de a invinge mii de oameni intr-o lupta.

A trai o singura zi si a auzi o invatatura buna inseamna mult mai mult decat faptul de a trai o suta de ani fara de a o cunoaste.

Cei ce se respecta pe sine insisi trebuie sa vegheze constant pentru a nu ceda dorintelor si pasiunilor inferioare. Treziti-va din viata de iluzie in care traiti dominati de ele.

Lumea fenomenala este ca un foc continuu arzand, alimentat de flacarile cupiditatii, maniei si ignorantei; omul trebuie sa fuga cat poate de repede pentru a se indeparta de un astfel de pericol, adapostindu-se sub acoperisul intelepciunii.

A evita orice rau, a cauta numai realizarea binelui, a va pastra corpul si mintea pure; aceasta este esenta invataturii.

Sa tii furia in tine e ca si cum ai prinde un carbune incins pe care vroiai sa-l arunci in altcineva. Tu o sa te arzi!

Nu cred intr-un destin care cade asupra oamenilor oricum ar actiona. Dar cred intr-un destin care cade asupra lor daca nu actioneaza.

Este capabil cel ce se considera capabil.



Un comentariu: